AKVARYUMLARDA BAKTERİ ÇAKIŞMASI - Armatürk - Akvaryum Pet Market

ARMATÜRK farkı ile tüm alışverişlerde geçerli 750 TL ve üzeri kargo ücretsiz.

AKVARYUMLARDA BAKTERİ ÇAKIŞMASI
30 Kasım -0001
AKVARYUMLARDA BAKTERİ ÇAKIŞMASI

 Bakteri çakışması, akvaryumda balık besleyen birçok kişinin karşılaştığı en vahim durumlardan biridir. Karşılaşma genel olarak yeni bir balığın akvaryuma eklenmesi ya da farklı yerlerden alınan balıkların bir araya koyulmasından sonra ortaya çıkmaktadır.

 Bilimsel araştırmalardaki eksikliklerden dolayı popüler kültürde akvaryumda bakteri çakışması olarak adlandırdığımız hastalığın bilimsel adı ya da kanıtlanmış tedavisi bulunmamaktadır.

 Bakteri Çakışması Nedir?

Daha öncede belirttiğimiz gibi bakteri çakışması olarak değerlendirilen hastalık hakkında çok az bilimsel kanıt vardır ve vakaların çoğu kişisel tecrübelere dayanmaktadır. Hastalığın kökenini belirlemek zor olsa da, hasta balıklar incelendiğinde enfeksiyon nedeninin bakterilerden ziyade viral bir temele dayandığını gösteren bulgular ortaya çıkmıştır.

Viral bir enfeksiyon olduğunun düşünülmesindeki en belirgin neden, çoğu durumda hasta balıkların aynı anda aynı hastalık belirtilerini göstermesidir. Hastalığı atlatan balıkların ise tıpkı grip virüsünü atlatmış insanlar gibi aynı hastalığın söz konusu olabileceği ortamlarda daha dirençli hale geldiği gözlemlenmiştir.

Fakat bakteri çakışmasına neden olan mikroskobik zararlılar ister bakteri olsun ister virüs, farklı formlarda ortaya çıkabileceğinden balıklarınızı adapte oldukları ortamdan farklı bir ortama alırken dikkatli olmanız gerekir.

 Bakteri Çakışması Ne Kadar Tehlikelidir?

 Bakteri çakışması, edinilen tecrübelere dayanılarak akvaryumdan akvaryuma, balıktan balığa yayılabildiği anlaşılan viral bir hastalıktır. Ayrı akvaryumlarda, akvaryum balığı satan mağazalarda, eşimizin, dostumuzun akvaryumunda gayet sağlıklı görünen balıklar kendileri için tehdit oluşturmayan mikrobiyolojik canlıları taşımaktadır.

Akvaryumda mevcut balıklar bu organik canlılara karşı bağışıklık kazanmıştır. Dışarıdan bakıldığında sağlıklı, hareketli olan balıklarda gözlemle anlaşılması mümkün değildir. Ta ki taşıyıcı bir balığı sağlıklı bir balık düşüncesiyle alıp mevcut akvaryumumuza ekleyene kadar…

Akvaryuma eklenen yeni balık beraberinde akvaryumdaki balıkların birden bire yeme karşı ilgisiz davrandıklarını, halsizleştiklerini hatta hasta bir hale büründüklerini görebilirsiniz. Başka herhangi bir sebep yokken balıkların aniden ciddi bir hastalık belirtisi göstermesi ve bazılarının ölmesi halinde bakteri çakışmasının ne kadar tehlikeli bir sorun olduğu anlaşılacaktır.

 

 Bakteri Çakışması Nasıl Önlenir?

Bakteri çakışmasının faili sadece akvaryuma eklenen yeni balıklar değildir. Hastalık taşıyıcı balıkların bulunduğu akvaryumda kullanılan kepçeler, su değişim ekipmanları, akvaryum bitkileri, akvaryumlarda ortak kullanılan ısıtıcı ve diğer ekipmanlarda hastalığın yayılmasına neden olabilir. Böylece aynı odadaki, aynı üretim hanedeki tüm tanklar ve balıklar, ekipman paylaşımı dolayısıyla rahatsızlığa maruz kalabilir.

Balıklarda bakteri çakışması engelleme yöntemi olarak, sık sık balık değişimi yapılmasını, akvaryuma sürekli yeni balık eklenmesini, kalabalık üretim hanelerde “bir şey olmaz” düşüncesiyle dezenfekte edilmeden ortak ekipman kullanılmasını önermiyoruz. Ayrıca daha önce hastalığı atlatmış balıkların bulunduğu bir akvaryumunuz varsa hastalığın hala taşınıyor olması ihtimaline karşın tanka yeni balık eklenmesini tavsiye etmiyoruz.

Bakteri Çakışması Belirtileri Nelerdir?

  • Akvaryumda hastalığın yaşanması durumunda bakteri çakışması belirtileri çeşitli şekillerde kendini gösterecektir.
  • Salgının ilk evrelerinde enfekte olan balıklar saniyede 2-3 nefese kadar hızlı ya da çok ağır nefes almaktadır.
  • Normal şartlarda tank içerisinde sakin ve huzurlu görünen balıkların akvaryumun bir köşesinde aşağı-yukarı inip çıkan hareketler sergilediğini görebilirsiniz. Bu davranış hastalığın ilk aşamalarında özellikle genç balıklarda daha yaygındır.
  • Hastalığın ilerleyişinde ve bakteri çakışması belirtileri arasında en belirgin olan semptom, balıklarda yeme karşı duyarsızlık ve iştahsızlığın ortaya çıkmasıdır.
  • Balıkların akvaryumun alt kısmında veya su yüzeyine yakın köşelerdeki karanlık bölgelerde askıda durması, dekorların arkasına saklanması söz konusu olabilir.
  • Bazen de balıkların utangaç yapılarından tamamen sıyrılarak orta alanlarda, zeminde, su yüzeyinde sabit ya da yatay uzandığı görülmektedir.
  • Renkleriyle streslerini belli edene discus, melek gibi balıklarda vücut üzerinde gözlemlenen karartılar, siyah lekelenmeler oluşmaktadır.
  • Özellikle discuslarda savunma amaçlı aşırı mukoza ve mukus üretimi görülmektedir.

Bu belirtiler dışında bakteri çakışmasının ağır bir şekilde yaşandığı akvaryumdaki balıklar üzerinde diğer hastalıkların oluşturduğu ikincil enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Balıkların üzerinde noktasal ya da bölgesel beyaz lekelenmeler, kuyruk ve yüzgeç deformasyonlarıyla baş gösteren mantar enfeksiyonları gibi farklı rahatsızlıklar oluşabilir.

  Bakteri Çakışması Tedavisi

Bakteri çakışması nasıl tedavi edilir? Önceki bölümlerde de bahsettiğimiz gibi bakteri çakışması olarak adlandırdığımız rahatsızlık temelde viral bir enfeksiyon olduğundan bunun için kesin bir ilaç veya tedavi bulunmamaktadır. Viral enfeksiyonlar, balıklarda bağışıklık sistemini zayıflatma ve balıklar üzerinde daha yıkıcı etkiye sahip olacak ikincil enfeksiyonları oluşturma eğilimindedir.

Bakteri çakışması adını verilen rahatsızlık çoğu durumunda doğrudan balıkları öldürmez. Bahis konusu ikincil enfeksiyonlar balıklar için tehdit oluşturduğunda yüksek ölüm oranları ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple balıklarınızı, bağışıklık sistemlerini güçlendirerek virüsle viral enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayarak koruyabilirsiniz.

 Balıklarda bakteri çakışmasında ortaya çıkabilecek mantar türevi ikincil enfeksiyonların tedavisi için antifungal(mantar karşıtı) ilaçlar ile, zararlı bakterilere yönelik antibiyotik tedavilerini kullanabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, ikincil rahatsızlıkların zamanında ve doğru bir tespitle belirlenmesiyle, rahatsızlığın türüne göre ilaç kullanımıdır.

Balıklarınız bakteri çakışması rahatsızlığındaki viral enfeksiyonu atlattıktan sonra bünyelerinde, viral enfeksiyon ve alt türlerine karşı antikora sahip olurlar. Yine de bakteri çakışmasının yaşandığı akvaryumdaki rahatsızlık yok olsa dahi uzun süre tank içerisinde bulunabildiği gözlemlenmiştir.

Bu nedenle hastalığın farklı akvaryumdaki balıklara ya da akvaryuma yeni eklenecek balıklara tehdit oluşturmaması adına tedavi bitiminden sonra en az altı ay boyunca beklemek, aynı zamanda ortak ekipman kullanımını sınırlandırmak doğru olacaktır.




Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Henüz yorum eklenmemiş
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz
GÜVENLİ ÖDEME
Anında Ödeme Yapaiblirsiniz
ÜRÜN GARANTİSİ
Tüm Ürünler Garantili ve Faturalı
DEĞİŞİM KOLAYLIĞI
Ürün değişiminde kolaylık armatürk'te
AYNI GÜN KARGO
12:00'e kadar aynı gün kargo avantajı